Hur länge håller maten i frysen? Leave a comment

Faktorer som påverkar hållbarheten

Det är viktigt att förpacka maten rätt för längre hållbarhet och för att förhindra frysskador.
Absolut bäst är vakuumförpackning, men även andra typer av frysanpassade förvaring fungerar.
Du bör däremot undvika glas, som lätt går sönder, och förvaring som inte är lufttät.

Hållbarheten också påverkas av hur snabbt du fryser maten, temperaturen på frysen
(-18 grader eller lägre är att föredra) och hur mycket temperaturen fluktuerar.
En tumregel är också att mat med lite fett håller längre än mat med mycket fett.
Detta eftersom fettet i maten härsknar med tiden vilket kan skapa mindre angenäma lukter och smaker.

Nedan listar Huffington Post, via en infograf från Freezerlabels.net, hur länge mat håller i frysen.
Källor är bland annat den amerikanska livsmedels- och läkemedelsmyndigheten FDA och foodsafety.gov.
Längst ner hittar du även en lista över livsmedel du inte bör frysa.

Så länge håller kött och kyckling i frysen

 Lamm & kalv: 9 månader

 Fläskkotlett: 4-6 månader

 Fläskkotlettrad: 4-12 månader

 Biffstek: 6-12 månader

 Nötköttskotletter: 4-6 månader

 Nötkött: Upp till 12 månader

 Hel kyckling/kalkon: 12 månader

 Färs från kyckling, fläsk, nöt och kalkon: 3-4 månader

 Tunga, lever, njurar och hjärta: 3-4 månader

 Hjortkött: 3-4 månader

 Skinka, tillagad: 2 månader

 Burkskinka, öppnad: 1-2 månader

 Hamburgare, rå: 3-4 månader

 Bacon: 1 månad

 Korv: 1-2 månader

 Tillagat kött: 2-3 månader

 Friterad kyckling: 4 månader

Så länge håller fisk och skaldjur i frysen

 Mager fisk (torsk, abborre, gädda): 6 månader

 Tillagad fisk: 4-6 månader

 Rökt fisk: 2 månader

 Skaldjur: 2-3 månader

 Hummer: 12 månader

 Krabba: 10 månader

 Färska räkor: 3-6 månader

 Bläckfisk: 3-6 månader

 Musslor: 3-6 månader

 Fisk och skaldjur i öppnad burk: 2 månader

Så länge håller mejeriprodukter i frysen

 Smör: 6-9 månader

 Margarin: 12 månader

 Keso: 1 månad

 Hårdost: 6 månader

 Mjukost: 6 månader

 Glass: 2 månader

 Yoghurt: 1-2 månader

Så länge håller frukt och grönsaker i frysen

 Citrusfrukt: 3 månader

 Annan frukt: 9-12 månader

 Nötter: 3 månader

 Grönsaker: 8-12 månader

Livsmedel du INTE bör frysa

 Ägg i skal

 Hårdkokta ägg

 Kaffe

 Potatis

 Majonnäs

 Gräddfil

 Cream cheese

 Oöppnade burkar med skinka och fisk

 Okokt pasta

 Okokt ris

 Frukostflingor

 Äpplen

 Meloner

 Kronärtskockor

 Aubergine

 Sallad

 Rädisor

 Läsk och öl

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

SHOPPING CART

close